Cindy Sherman — Untitled (Bus Riders II), 1976
Bus Riders
Bus Riders är ett nätverk som består av en löst sammansatt grupp av ca. 60 personer, alla med anknytning till samtidskonsten. En del är etablerade samlare andra är representanter från företag som förfogar över konstsamlingar alternativt hyr in konst från oss. Träffarna innefattar en mix av ateljébesök, föredrag och "hemma-hos-besök” hos samlare. För ytterligare information om våra träffar, maila: karolina@modernasamlare.se
Bus Riders är också namnet på en av Cindy Shermans tidiga fotografiska serier från 70-talet. Verket återspeglar på många sätt den dynamiska sammansättning personligheter som är delaktiga i nätverket.
-
Tisdag 8 oktober kl. 17.30
Bus Riders första höstträff hölls hos ateljéföreningen G-studion i Gustavsberg.
Ateljéföreningen består av ett 100-tal ateljéer där konstnärer samsas med formgivare och konsthantverkare. Namnet G-studion kommer från den tid då lokalerna nyttjades som fabrik och tillhörde Gustavsbergs porslinfabrik. G-studion kallades den del av fabriken som då nyttjades som ett estetiskt laboratorium.
Under kvällen fick vi chans att besöka flera ateljéer, men där vi stannade till lite extra, var hos Torbjörn Johansson, Anton Alvarez, Rasmus Nossbring samt Johanna Robleto.
Hos Alvarez fick vi en inblick i hans industriella process, där hans egenkonstruerade maskin ”The Extruder”, pressar stengodslera till egendomliga former. Hos Nossbring upplevde vi en typ av glaskonst, som vid första anblick inte alls gav sken av att vara glas. Och hos Johansson och Robleto, G-studions kolorister, blev det en djupdykning i färgens betydelse.
Tack för en väldigt trevlig kväll.
-
Tisdag 23 april kl. 17.30
Bus Riders första vårträff hölls hos konstnärskollektivet Malongen, en kulturhistorisk pärla som idag huserar flera av Stockholms mest inspirerande konstnärer.
Med anor från slutet av 1600-talet är Malongen en av Stockholms äldsta bevarade industribyggnader. Under årens lopp har byggnaden inhyst en fabrik, ett sjukhus och en grundskola, innan det under 1960-talet omvandlades till konstnärsateljéer.
Under kvällen besökte vi Martin Wickström, Carin Ellberg och Maya Eizin Öijer, vilka bjöd på en härlig kompott av fotorealism, ”natur-surrealism” och en inblick i arketypiska landskap av det undermedvetna.Vi tackar för en utsökt kväll!
-
Tisdag 19 december kl. 17.00
Veckan före jul, hade vi vår sista Bus Riders för året, ett besök på Soho House. Och vad kund väl passa bättre som avslutning, än lite glögg i juldekorerad metodistkyrka!
Under kvällen guidades vi igenom Soho Houses hemliga passager och diskuterade några nyckelverk i samlingen, samt hur urvalet / kureringen gått till hos Soho House internationellt.
Konstsamlingen hos Soho House är en uppfriskande mix av ca. 70 samtida verk av såväl etablerade tungviktare som Carsten Höller, Andreas Eriksson och Nathalie Djurberg, som yngre talanger, t e x Afrang Nordlöf Malekian, Anna Choutova och Yoyo Nasty.
Tack till alla som kom förbi!
-
Tisdag 26 oktober kl. 17.30
Under höstens första Bus Riders, besökte vi Helene Billgren.
Under några timmar fick vi chans att gå in i Helene Billgrens spännande värld. I en ateljé fylld med piprensare, vikta papper och broderier, fick man känslan av att i princip de mest banala vardagsting kan väcka Helens inspiration.
Helene står för en fantastisk konstnärlig bredd, där 80- och 90-talets kolteckningar samt 2000-talets mer färgintensiva drömska landskap, står för lejonparten av hennes produktion. Under de senaste åren har Helene gått in i en ny kreativ fas där hon varvar sitt måleri med teckning, objekt, collage och assemblage. Inte sällan arbetar hon om äldre målningar och teckningar med färger, tyger och broderier, för att hitta nya intressanta uttryck.
Stort tack för en inspirerade och generös kväll! Vi kommer tillbaka : )
-
Tisdag 25 april kl. 17:30
På Bus Riders andra möte för våren, tittade vi in hos vår kund White & Case.
Vi har ibland fått frågan från Bus Riders-medlemmar hur Moderna Samlare arbetar och därför tyckte vi det var på sin plats med en visning hos en av våra kunder. White & Case är en av våra större hyreskunder, som byter ut vissa av sina verk kontinuerligt för att få in ny energi i lokalerna. Strävan är emellertid att alltid hitta en balans mellan det som inspirerar medarbetare och samtidigt stärker kommunikationen med kunder.
Hos White & Case möts man av en bred samling verk, skapade av några av Sveriges mer etablerade konstnärer. Verken bjuder på allt från humör och lekfullhet till meditativ abstrakt elegans.
Under kvällen varvades vår presentation av konsten med konstnärernas egna berättelser om sina verk. Medverkande konstnärer; Matthias van Arkel, Joakim Heidvall, Maria Friberg och Astrid Sylwan.
-
Onsdag 22 mars kl. 17:30
På vårens första Bus Riders tittade vi in hos Johan Norman, som under de senaste 30 åren omsorgsfullt byggt upp en rik och spännande konstsamling.
Johan har varit intresserad av konst sedan han pluggade på Handels, då han tillsammans med sin studiekamrat Staffan Ahrenberg började besöka gallerier och ta del av Stockholms konstliv.
Johan berättade under kvällen om sina tidiga köp, några favoritverk i samlingen och hur hans intressen/smak utvecklats över tid. Samlingen är koncentrerad på samtida Skandinavisk konst och innehåller bl.a. verk av Dick Bengtsson, Rolf Hansson, Maria Miesenberger, Evert Lundquist, Håkan Rehnberg, Cecilia Edefalk och Andreas Eriksson m.fl.
Vi tackar för en fantastisk kväll.
-
Tisdag 6 december 2022 kl. 17:30
Göran har passionerat samlat konst under lång tid och under kvällen guidade han oss genom sin samling. Vi fick se flera favoriter fån Stockholms bästa gallerier b.la. Thomas Broome, Andreas Eriksson och Anna Bjerger. Utöver ett rikt utbud av svenska konstnärer har Göran de senaste åren även utforskat den afroamerikanska konstscenen och köpt verk av Tunji Adeniyi-Jones, Nengi Omukuv och Ephrem Solomon m.fl.
Tack för en trevlig kväll och alla härliga samtal kring konsten.
-
Bus Riders fortsätter att besöka intressanta samlingar. I förra veckan var vi hemma hos Selma och Rutger Nordström Idring, hängivna konstentusiaster som snabbt byggt upp en spännande samling konst, som fokuserar på nyutexaminerade och unga konstnärer. Under kvällen såg vi bl.a. skulpturer av Joakim Ojanen, Hanna Hansdotter och Haidar Mahidi och måleri av Mark Frygell, Isak Hall och Alexander Skats. För att se mer av konsten, besök deras instagramkonto, ”Modern 60’s home”.
Tack för en trevlig kväll!
-
I tisdags sågs Bus Riders igen efter ett kortare uppehåll. Träffen hade vi hos Gullringsbo Egendomar, där Erika Hellman är initiativtagare till familjeföretagets konstsamling. Erika berättade under kvällen om sitt privata intresse, hennes samarbete med galleristen och rådgivaren Carl Kostyal samt hur samlingen ger bolaget nya intressanta kontakter.
Samlingen är ung, internationell och samtida. Under kvällen såg vi bl.a. verk av Klara Lidén, Camilla Engström, Alex Israel, Alex da Corte, Matias Faldbakken, Nathalie Djurberg & Hans Berg, Yngve Holen, Gina Beavers m.fl.
Vi tackar för en fantastisk visning!
-
Tisdag 28 september 2021 kl. 18.00 - 19.30
Busriders första träff under 2021 blev ett besök hos WIP ateljéförning där fem stycken konstnärer öppnade upp sina ateljéer. Med 71 aktiva ateljéer och flertalet verkstäder för större metall-, gips- och träinstallationer, utgör WIP en av de största alteljéföreningarna i Stockholm. Under kvällen hade vi chans att träffa 5 konstnärer som var på plats och visade sina verk. Konstnärer vi besökte: Disa Rytt (Larsen Warner), Emma Hartman (Andersson Sandström), Elin Odentia (Cecilia Hillström), Kristina Benght (Flach) och Hanna Ljung (Anna Bohman)
Tack för ett varmt mottagande och att ni så öppenhjärtligt berättade om ert konstnärskap!
-
Onsdag 7 oktober 2020 kl. 18.00 - 19.30
Ett märkligt pandemi-år, där Bus Riders första och enda träff blev ett besök hos en av våra mest uppskattade abstrakta konstnärer, Astrid Sylwan.
Astrid gick ut Konstfack 2005 och har sedan dess arbetat med abstrakt måleri, ofta i stora format. Det är ett kroppsligt och fysiskt måleri som gestaltar ljus, frusna ögonblick och flyende poetiska och känslomässiga tillstånd. Utställningar och offentliga uppdrag har avlöst varandra de senaste åren.
Astrids ateljé ligger naturskönt i ett segelmakeri på ett båtvarv i Saltsjö-boo. Under kvällen gav Astrid oss en djupare inblick i sin måleriprocess och sina kommande projekt.
Stort tack för en härlig höstkväll i din ateljé!
-
Torsdag 9 januari 2020, Liljevalchs
Vårens första Bus Rider-träff hölls på Liljevalchs, där vi fick en förhandsvisning av Vårsalongen. Under en lunchtimme visade Mårten Castenfors oss utställningen och berättade om några av hans personliga favoriter, tankarna kring hängningen och hur juryarbetet fungerat. Juryn till 2020 års Vårsalong bestod av konstnären Lars Lerin och designern Bea Szenfeld. Juryordförande var som vanligt Mårten Castenfors.
Stort tack för en inspirerande visning!
-
Onsdag 12 november 2019 kl. 18:00, Södermalm
Tillsammans med kunder och vänner till Moderna Samlare gjorde vi ett uppskattat besök på Folksams huvudkontor. I denna fashinernade byggnad från 1960-talet, fick vi en visning av en samling, som tar sin början med verk av modernister som Isaac Grünewald och Sven X:et Erixson och avslutas med samtida måleri av Mamma Andersson och Astrid Sylwan.
Stort tack till Stig Karels, som gjorde en fantastisk visning!
-
Onsdag 15 maj 2019 kl. 18.00 NKS
Den andra träffen för säsongen hölls på Nya Karolinska, där den största konstsatsningen i nordisk offentlig miljö kom på plats under förra året. Guidade oss gjorde projektledare Martin West från Kulturförvaltningen på Stockholms läns landsting. Under kvällen berättade han om idéarbetet, urvalsprocesserna och samverkan med arkitekturen.
Stort tack för en fantastisk visning!
-
Onsdag 23 januari 2019 kl. 11.30, Liljevalchs
Vårens första möte hölls på Liljevalchs, där vi fick en förhandsvisning av Vårsalongen. Under en lunchtimme visade Mårten Castenfors oss utställningen och berättade om några av hans personliga favoriter, tankarna kring hängningen och hur juryarbetet fungerat. Likt tidigare år, får fotografi och video stå tillbaka för måleriet.
Årets jury bestod av Helene Billgren, Susanne Vollmer, Lasse Åberg och Mårten Castenfors.
-
Tisdag 20 november 2018 kl. 18.00, Södermalm
Höstens andra Bus Rider-träff hölls hemma hos galleristen och samlaren to Björn Wetterling.
Att bli gallerist var emellertid inte den unge börsmäklaren Björns plan. Allt började med att Björn köpte en målning av John E Franzén för 45 000 kronor på avbetalning, han hade emellertid inte råd med målningen och tvingades lämna tillbaka den. Problemet var att galleristen, Edward Thordén, inte hade råd att betala tillbaka handpenningen, vilket innebar att Björn istället erbjöds att bli delägare i galleriet.
Under kvällen berättade Björn om hur hans intresse för den amerikanska popkonsten uppstod, om några personliga favoriter ur samlingen och om sin syn på konstmarknaden och galleriets framtid.
I samllingen ingår verk av bl.a; Jim Dine, Richard Hamilton, Andy Warhol, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Angela de la Cruz, Julian Opie, Doug & Mike Starn, Nathalia Edenmont m.fl.
-
Torsdag 20 september 2018 kl. 18.00, Stjärntorget 4, Solna
Hos Bus Riders började vi hösten med en visning av SEB:s nya huvudkontor i Solna, där 65 samtida nordiska konstnärer samsas i en ny platsanpassad samling initierad av Annika Falkengren. Satsningen är betydande och samlingen har ett värde på ca. 50 Mkr, en investering som delfinansierats genom försäljningen av SEB:s gamla konstsamling. Under kvällen såg vi verk av Olafur Eliasson, Cajsa von Zeipel, Karin Mamma Andersson, Jeppe Hein, Denise Grünstein, Fredrik Vaerslev, Marie-Louise Ekman, Jockum Nordström m.fl.
Michael Elmenbeck från CF Hill, var på plats och guidade oss genom en fantastiskt fin samling.
-
Torsdag 12 april 2018 kl. 13.00, Liljevalchs, Djurgårdsvägen 50
I torsdags hölls en förhandsvisning av MARKET, som i år är tillbaka på Liljevalchs. Under en lunchtimme gjorde vi nedslag hos ett antal gallerister, som gav oss en inblick i de konstnärer de valt att ställa ut på mässan.
Market Art Fair startade år 2006 på initiativ av ett antal ledande nordiska gallerier. Idag är mässan etablerad och innefattar ett trettiotal gallerier från åtta länder. Ansvarig för kommittén som gör urvalet av gallerierna, var Lars Nittve.
-
Hos Cederquist advokatbyrå ryms en fantastisk konstsamling av företrädesvis svensk samtidskonst. Bakom samlingen står Jens Tillqvist, partner på byrån. Jens började att köpa konst på 1980-talet och har idag en samling på över hundra verk av bland annat Andreas Eriksson, Jockum Nordström, Jens Fänge och Kristina Jansson.
Stort tack till Jens och Cederquist för en trevlig och generös visning.
-
Likt tidigare år hölls vårens första möte på Liljevalchs. Under en lunch-/ förhandsvisning visade Mårten Castenfors oss utställningen och berättade om några av de konstnärer och verk han tyckte stack ut och var extra intressanta. Tydliga trender är alltid svårt att skönja men likt tidigare år får fotografi och video stå tillbaka för måleriet.
Årets jury bestod av Dan Wolgers, Sara-Vide Ericson, Lena Andersson och Mårten Castenfors.
-
Onsdag 22 november 2017 kl. 18.00 - 19.00
Inspirerande kväll hos Erik, som engagerat berättade om några favoriter från samlingen, hur hans konstintresse utvecklats över tid och hans urvalskriterier vid köp.
Erik är en konstsamlare som under 20 års tid köpt ”emerging” konstnärer från främst Asien. Tillsammans med sin rådgivare Arianne Levene Piper har Erik köpt verk av bl.a. Yang Fudong, Rashid Rana, Jitish Kallat, Ai Wei Wei, Zhang Xiaogang, Thomas Ruff, Hans Hartung, mfl.
-
Tisdag 20 september 2017 kl. 18.00 - 19.00, Hudiksvallsgatan
Igår hölls höstens första Bus Rider -träff. Kvällen började hos Christian Larsen där vi såg den uppmärksammade konstnären Anton Alvarez som experimenterar med nya hantverksmetoder. Larsen avlöstes av Cecilia Hillströms galleri där vi såg Ebba Matz, som var på plats och berättade om utställningen och sina pågående offentliga uppdrag. Avslutade gjorde vi hos Andersson Sandström och utställningen Viva scultura Viva, en samlingsutställning med Maria Miesenberger, Jaume Plensa och Sean Henry. En härlig kväll.
Stort tack till Christian Larsen, Cecilia Hillström och Andersson Sandström.
-
Tisdag 20 juni 2017 kl. 18.00 - 19.00, Areim, Norrlandsgatan 18
Stort tack till Leif Andersson, grudare av fastighetsutvecklaren Areim, som gjorde en uppskattad rundvandring i sina lokaler på Norrlandsgatan. Att köpa konst blev något Leif gjorde efter varje lyckad affär, något som bidragit till en räcka fina verk som nu pryder kontoret.
I samlingen ingår bl.a. verk av; Georg Baselitz, Barneby Furnas, Anish Kapoor, Do Ho Suh, Luis Gispert och Jonathan Meese.
-
Onsdag 8 mars 2017 kl. 18.00, Sankt Eriksgatan, Kungsholmen
Vilken kväll - ett stort tack till Michael Elmenbeck som generöst berättade om några favoriter fån samlingen, hur hans konstintresse startade och synen på konstmarknaden.
Från samlingen sågs bl.a. verk av; Cecilia Edefalk, Anders Krisar, Paul Fägerskiöld, Jason Martin, Alex da Corte, Damien Hirst, Rob Pruitt, George Condo, Victor Man och Josh Smith
-
Tisdag 10 januari 2017 kl. 14.00 – 15.00, Urban Escape, Malmskillnadsgatan
Vårsalongen utgör för många ett första vårtecken, som nu är förlagt så tidigt som i mitten av januari. Årets upplaga har en jury som består av två konstnärer och en samlare; Ernst Billgren, Charlotte Gyllenhammar och Magnus Uggla.
Stort tack till Mårten Castenfors och Liljevalchs för en generös, opretantiös och mycket uppskattad förhandsvisning!
-
Torsdag 13 oktober 2016 kl. 18.00, Bonnier Konsthall, Torsgatan 19
Bus Riders första träff för hösten hölls på Bonniers Konsthall tillsammans med Sara Arrhenius (chef för Bonniers Konsthall) och Katarina Löfström, en av utställningens konstnärer.
Grupputställningen Insomnia kretsar kring sömnlöshet som kulturellt symptom. Konstnärerna i utställningen har skapat en plats där sömn och vakenhet, vila och rörelse, drömlik frånvaro och hyperaktivitet blandas - en plats där verken håller konsthallen vaken dygnet runt. I utställningen medverkar bl.a. Carsten Höller, Tamara Henderson & Julia Feyrer, Kate Cooper, Leif Elggren and Rafaël Rozendaal.
Ett centralt verk i utställningen är Carsten Höllers "Two Roaming Beds". Sängarna är speciellt framtagna för utställningen och kan även nyttjas av museets besökare för övernattning.
-
Tisdag 21 juni 2016 kl. 18.00 - 19.30, Moderna Muséet
Som sista träff före sommaren besöker vi Moderna Muséet och ser Yayoi Kusama tillsammans med utställningens curator, Jo Widoff. Kusama är svår att inte fascineras av, född 1929 och fortfarande aktiv. Som få andra konstnärer rör hon sig tveklöst mellan måleri och skulptur, mellan konst och design och mellan öst och väst. Utställningen på Moderna täcker in allt från hennes tidiga naturstudier till hennes installationer under 70-90-tal, bl.a. hennes Infinity rooms.
-
Torsdagen den 14 april 2016 kl. 18.00 – 19.00, Östermalmsgatan
Bus Riders andra träff hölls hemma hos advokaten Jan Widlund (tidigare Vinge). Jan har under de senaste 20 åren varit en av Sveriges i särklass flitigaste galleribesökare och har idag en av Sveriges intressantaste samlingar av samtida konst. Jan berättade under kvällen om sin samling och hur han tänker och resonerar när han köper (och säljer) konst. I samlingen ingår bland annat verk av Jack Pierson, Donald Baechler, Olafur Eliasson, Donald Judd, James Rosenquist, Nathalie Djurberg och Jockum Nordström.
Stort tack Jan för ett varmt, öppet och generöst mottagande. -
Torsdagen den 11 februari 2016 kl. 13.00 – 14.30, Liljevalchs
Bus Riders första träff för året bestod av en förhandsvisning av Vårsalongen. Varje år har Vårsalongen en ny sammansättning av jurymedlemmar, som på ett tydligt sätt präglar urvalet. Förra året bestod juryn av samlare, i år bestod den av konstnärerna Lena Cronqvist, Maria Miesenberger och Berit Lindfeldt. Konsten i årets utställning präglades av ett expressionistiskt och/eller naivistiskt uttryck. I jämförelse med tidigare år visades mycket måleri i förhållande till fotografi och video.
-
Onsdagen 21 oktober 2015 kl. 18.00 – 19.30, Norra Tornen
Bus Riders andra träff för hösten tar upp ämnet konst och inredning. Deltagare i debatten är Marina Schiptjenko (gallerist), Pontus Djanaieff (inredare/stylist) och Nina Almgren (design & marknad, Oscar properties). Moderator: Karolina Bertorp
Några av de frågor som diskuterades:
1. Varför har inrednings- och designbranschen så svårt för att närma sig konstvärlden? Och tvärtom.
2. Vad hade kunnat avhjälpa denna skepsis, eller bör dessa områden inte korsas?
3. Vilka inredningsarkitekter som nyttjar konst i sina inredningar har lyckats bra?
4. Skulle det kunna införas en kurs/element i arkitektutbildningen som innefattar Konstvetenskap?
5. Under Bauhaus-epoken hade arkitekter, designer och konstnärer betydande samarbeten. Hur fungerade det?
Vi tackar vår intressanta panel för en spännande diskussion!
-
Höstens första Bus Riders startar med en träff hos konstsmalaren Tom Böttiger, en passionerad samlare som talar sig lika varm om sina oetablerade konstnärer som om de internationellt väletablerade. I samlingen finns bland annat flertalet verk av Martin Wickström, Linn Fernström, Ernst Billgren, Lena Cronqvist, Marie-Louise Ekman, Hans Gedda, Dan Wolgers, Jan Håfström m fl.
Vi tackar för en fantastisk kväll hos en varm och mycket kunnig samlare.
-
Onsdagen den 15 juni 2015 kl. 17.30 - 19.30, SPP, Vasagatan 10
I mitten på juni avslutade vi vårens Bus Riders med en träff hos SPP, där Sarah McPhee berättade om SPP och Storebrands konstsamling. Storebrands samlande sträcker sig 250 år tillbaka i tiden, medan SPP började köpa in konst efter år 2008. Sarah berättade om deras hjälp från fristående curators, vikten av en röd tråd i en samling och de anställdas stora engagemang. Samlingen är koncentrerad på samtida skandinavisk konst, med bl.a. konstnärer som Klara Kristalova, Mette Trongvoll, Andreas Eriksson och Maria Friberg. Maria Friberg deltog under kvällen och berättade om sitt konstnärskap samt specifikt om ett av sina verk som ingår i SPP:s konstsamling - ’Still Lives’.
-
Onsdagen den 13 maj 2015 kl. 11.30 - 13.00, Konstfack, Telefonplan
Vårens andra träff förlas till Konstfack där vi träffade rektor Maria Lantz, som gav en första presentation av vårens slututställning. Därefter guidades vi genom utställningen av curator Ikko Yokoyama.
Att närma sig unga konstnärer och få grepp om de frågor som rör studenter är något som ofta kommit upp i diskussioner under de två åren som Bus Riders medlemmar har träffats. Vi hoppas således att träffen blev givande för er alla.
-
Torsdagen den 29 januari 2015 kl. 12.00 - 13.00, Djurgårdsvägen 60
Bus Riders hade i förra veckan årets första träff, en förhandsvisning av Vårsalongen. Mårten Castenfors berättade hängivet om årets jury, sin hängning och njutningen i att se de antagnas glädje. Årets salong består likt tidigare år av en salig mix av verk med såväl olika uttryck som idémässig utgångspunkt. Juryn har gjort ett tightare urval än tidigare år, vilket resulterat i en både mer tillgänglig och snyggare utställningen.
Stort tack Mårten och Liljevalchs för en inspirerande visning och lunch.
-
Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 17.30 – 18.30, Ett Hem, Sköldungagatan 2
Bus Riders fjärde träff förläggs till Ett hem, Jeanette Mixs hotell i Lärkstan. Under kvällen berättar Jeanette om hur idén till hotellet växte fram, hennes samarbete med designer och inredningsarkitekten Ilse Crawford samt sitt personliga intresse för design och samtida konst. Utöver en hemtrevlig mix av äldre antikviteter och nutida designikoner ser vi bl.a. verk av Ylva Ogland, Maria Friberg, Denise Grünstein, Cooper & Gorfer, Rita Lundqvist, Ulrika Wärmling, Jan de Vliegher, Mats Gustafsson och Julian Opie.
-
Torsdagen 8 maj 2014 kl. 17.00 – 18.30, Bukowskis, Berzelii park
Bus Riders tredje träff förläggs till Bukowskis och temat för kvällen är Konst som investeringsobjekt. Dennis Dahlqvist leder gruppen och börjar med att beskriva sociologen Pierre Bourdieus teorier om vilka faktorer som påverkar priser på konst. Efter en kortare introduktion får alla välja ut varsitt objekt från vårens Contemporary och argumentera för dess framtida värde.
En lekfull workshop där diskussioner om fotografers frihet att producera nya editioner, galleristens ökande (och kritikerns sinande) betydelse skapade kul debatt.
-
Torsdagen, 20 mars 2014 kl. 17.30 – 19.00, Ernst Billgrens ateljé, Södermalmstorg
Årets andra träff utgjordes av ett besök i Ernst Billgrens ateljé. En kväll som skulle kunna sammanfattas i två frågor.
Fråga 2: Bör man göra någonting bra? Svar: Inte nödvändigtvis.
Fråga 27: Vad är konstens uppgift? Svar: Om någon börjar prata om konstens uppgift är den personen troligen nazist eller något liknande. Se upp!!
Frågor och svar från Ernst bok "Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor".
För de som gillar att diskutera konstbegreppet, har överseende med drastiska förenklingar samt uppskattar ironi, var kvällen en given succé.
-
Onsdagen, 19 februari 2014 kl. 17.30 – 19.00, Moderna Samlare
Årets första träff utgjordes av en djupdykning inom fotografi. Medlemmen Nina Grundemark, samlare av fotografi, curator och ägare av galleriet Swedish Photography i Berlin, gick under kvällen igenom grunderna i hur man bedömer kvalitet i olika fotografiska verk.
Frågor som togs upp:
Vad betyder de olika fotografiska teknikerna som står i en verksförteckning?
Vad är det t e x för skillnad på en silvergelatin print, C-print, Cibachrome och Pigment print och spelar det egentligen någon roll och i så fall för vad? Vi tittar på några olika varianter och försöker identifiera dem.Hur bör man tänka kring upplagor inom fotografi?
Onumrerat och AP (artist’s proof) gås igenom och likaså de olika editioner som brukar finnas. Prissättningen står ofta i relation till editionens storlek, men inte alltid. Vi diskuterar varför.Är hållbarhet något att diskutera inom fotografi?
Nya tekniker har kommit in i fotografiet och frågan om hållbarhet dyker upp med jämna mellanrum. -
Onsdagen, 20 mars 2013 kl. 17.30 – 19.00, Moderna Samlare
Inför startskottet av vårens konstmässor och Venedigbiennalen, tittar vi på konstmarknaden ur ett internationellt perspektiv. Vi diskuterar vad som påverkar en konstnärs popularitet och prisutveckling och tittar närmre på galleristens, curatorns, samlarens och kritikerns roll samt hur deras respektive betydelse varierat över tid. Vi belyser även tydliga globala tendenser, såsom Kinas ökade inflytande, auktionshusens växande betydelse och etablerandet av privata konsthallar. Ämnet diskuteras av en panel bestående av: Marina Schiptjenko, gallerist, Bo Nilsson, chef för Artipelag, Erica Treijs, kritiker SVD, Jens Tillqvist, konstsamlare/parter Cederquist, Karolina Bertorp, moderator.
-
Onsdagen 15 maj 2013 kl. 17.30 – 19.00, Moderna Samlare
Ett verk uppskattas på flera plan och tolkas olika beroende på våra kunskaper, erfarenheter och sinnesstämning. Med utgångspunkt i tre olika konstnärskap med vitt skilda referenser, hoppas vi kunna skapa en relevant diskussion om hur vi tolkar olika verk, betydelsen av hur vi tolkar ett verk och om tolkningens samstämmighet med konstnärens egna idéer. Konstnärens sociala, politiska och litterära influenser diskuteras, såväl som inspirationen från andra konstnärer.
Medverkande konstnärer: KRISTINA JANSSON, MERIC RINGBORG, MIRIAM BÄCKSTRÖM
Moderator: Ronald Jones, Professor Konstfack -
Onsdagen 12 juni 2013 kl. 18.00 - 20.00, Lindahls advokatbyrå och hemma hos Kerstin Hessius
Under Bus Riderstredje möte för året samlades ett tjugotal medlemmar för att ta del av Kerstin och Johan Hessius samling, med Kerstin Hessius själv som guide.
Kvällen började på advokatbyrån Lindahl, där en stor del av parets samling hänger, och fortsatte sedan hemma hos Hessius.
Under kvällen fick deltagarna ta del av verk av bl.a. Cecilia Edefalk, Kristina Jansson, Torsten Andersson, Evert Lundqvist, Charlotte Gyllenhammar, Andreas Eriksson, Grayson Perry, Tracy Emin, Donald Beachler, Assa Kauppi och Yinka Shonibare.
-
Torsdagen 22 augusti 2013 kl. 17.30 – 19.30, Deutsche Bank
Bus Riders fjärde träff ägde rum i Deutsche Banks lokaler i Sturegallerian och gav deltagarna en inblick i Deutsche Banks omfattande konstsamling. Friedhelm Hüette, curator hos Deutsche Bank, gav en presentation av hur banken arbetar med såväl samlingen som andra konstaktiviteter. Hüettes introduktion följdes av en paneldiskussion på temat ”Incorporating Art as part of the Business”. Panelen bestod av Lars Bertmar, fd ordförande i Carnegie och grundaren av Carnegie Art Award, Ulrika Lövdal, Global Art Manager, Absolut Vodka och Jan Widlund, advokat hos MAQS (fd delägare på Vinge och konstsamlare.)
-
Onsdagen 9 oktober 2013 kl. 17.30 – 19.30, Hudiksvallsgatan
Den 9 oktober hade Bus Riders sitt 5:e möte, vilket innefattade en gallerirunda i Dennis Dahlqvists regi. Dennis är idag lektor på Beckmans samt konstkritiker för SVT:s Kulturnyheterna. Under början av 90-talet drev Dennis även det uppmärksammade galleriet Ynglingag. 1, ett galleri där han bl.a. visade Takashi Murakami, Carsten Höller och Larry Clark (åtskilliga år före konstnärerna blev välkända för en vidare konstkrets).